Ta bort och förhindra ogräs i din trädgård

 

Ogräs i din trädgård… det vill vi helst inte ha. Det är sommar, så vi vill njuta och i våra trädgårdar, men vi gör det inte ensamma. Vårt paradis blir livligare och livligare. Borders växer vackert fulla av våra egna växter, men de vilda växterna (ogräset) visar sig också. Lägg därtill de oönskade vännerna och mögel och trädgårdsarbete blir inte lättare.

Förhindra ogräs
Det bästa vapnet mot ogräs: se till att du har så få öppna, kala ytor i din trädgård som möjligt. Täck botten med marktäckare. Det här är tätväxande växter som ser till att ogräs har liten eller ingen chans. Tänk på följande växter:

Solig plats: Prydnadsgräs, pelargonsorter i olika färger, Waldsteinia ternata, Vinca, Campanula eller den doftande citrontimjan
Skuggig fläck: Epimedium, Pachysandra, Alchemilla, Ajuga reptans eller Heuchera med sina många olika bladfärger.
Hackning mot fröogräs
Ettåriga ogräs gror och är lätta att ta bort. Den kommer inte heller tillbaka om du tar bort den innan den blommar och fröna kan spridas i din trädgård. Eftersom den inte rotar sig djupt är den lätt att dra ut för hand. Hacka i alla fall i torrt väder och ta även bort ogräset som har blommat. Kasta inte ogräset på komposthögen, annars sprider du allt frö tillbaka genom din trädgård med hjälp av komposten.

Hackning mot fröogräs
Ta bort ogräs? Hacka i torrt väder.

Rotstick mot fleråriga morotsogräs
Fleråriga morotsogräs är mindre lätta att bli av med. Den etablerar sig med en djup pålrot eller ett vitt grenat rotsystem (maskrosor, mald fläder eller syra). Med dessa ogräs ska du alltid ta bort så mycket av rötterna som möjligt med en växtskyffel eller en ogräsplockare och se till att slänga rötterna. Du kan också kort bränna bort löven med en ogräsbrännare, så att bara den ovanjordiska delen av plantan dör efter några dagar. Rotogräs som maskrosen har också en användbar funktion. De använder sin pålrot för att få upp de näringsämnen som finns djupare i jorden.

Kämpa stygn fleråriga ogräs
Ta alltid bort fleråriga ogräs så mycket som möjligt vid rötterna med en växtslev eller en ogräsplockare.

Bekämpa ogräs kemiskt? Helst inte.
Om ogräset verkligen inte går att bekämpa och om du väljer kemiska produkter, använd endast produkter med rätt tillstånd och följ alltid bruksanvisningen. Var välinformerad innan du börjar använda den och använd den endast om det inte finns något annat alternativ.

Använder du produkter med ättiksyra, naturell eller rengörande vinäger? Se till att du vet vad reglerna är för att tillämpa det säkert. Du kan bara använda den under strikta villkor mot ogräs, men inte på gröna avlagringar. Rengöring av vinäger är inte tillåtet för detta. Det finns också “vackra ogräs” i trädgården, så låt det vara.

Ogräs i gräsmattan? Fråga efter möjligheterna!

Bladsjukdomar i växterna
Det finns många typer av bladsjukdomar, de mest kända är mjöldagg, rost och bladfläckar. Kolla din trädgård oftare under denna tid. Är det verkligen i växterna? Behandla dem sedan för att förhindra spridning.