Engelska rosor och gamla rosor

Engelska rosor och gamla rosor
Den engelske rosodlaren David Austin introducerade korsningar från 1969 och framåt, som kombinerar de gamla rosornas charm (blomform, färg och doft) med den friska tillväxten och den fortsatta blomningen hos moderna rosor. Austin kallade sina förvärv för engelska rosor och den beteckningen är nu allmänt accepterad för moderna rosor med historiska egenskaper. Exempel på populära engelska rosor som blommar genom är den gula Graham Thomas och den mjukt rosa Honore de Balzac. De kan båda användas som busk- och spalierrosor.

Engelska rosor och gamla rosor
Ankomsten av rosor från Kina gav rosodlingen ett stort uppsving under 1800-talet. De sorter som uppkom då, tillsammans med sorter som redan tidigare hade uppkommit i Europa, kallas gamla rosor (så kallade historiska rosor).

Blomfärgerna är huvudsakligen vita och många nyanser av rosa och lila. När modernare sorter med ljusa färger blev populära på 1900-talet riskerade de gamla rosorna att glömmas bort efter andra världskriget. Lyckligtvis har ett stort antal gamla rosor bevarats tack vare samlare.

Egenskaper Gamla rosor
De mest värdefulla egenskaperna är doften och blommornas färg och form. De är i allmänhet höga och buskiga, vilket gör dem mindre lämpliga för små trädgårdar. Om du har tillräckligt med utrymme kan du ha stor glädje av gamla rosor.
Ett väldoftande exempel är ‘Honorine de Brabant’, en återkommande blommande ros som tål halvskugga.
En av de äldsta är apoteksrosen, Rosa gallica ‘Officinalis’, med purpurfärgade blommor. Hos den närbesläktade Rosa gallica ‘Versicolor’ är blommorna randiga.