Dålig tillväxt av växter och träd

 

Dålig tillväxt av växter och träd? Våren börjar sakta komma igång. Det omväxlande vädret de senaste veckorna visar inte på intensiv tillväxt för många växter och träd. Det är främst träden och växterna som inte sitter särskilt bra i sitt ‘ved och rot’. Ändå vill vi också att eftersläpningarna ska klara sig bra och därför är det viktigt att ge dem ett lyft under den kommande växtsäsongen.

Tillväxtåterhämtning och hälsosammare tillväxt
När vi talar om tillväxtåterhämtning eller hälsosammare tillväxt ligger fokus först på jorden. Vad händer där och vad kan det bero på? Det är naturligtvis inte lätt att utreda allt detta. Träden eller växterna har vanligtvis funnits där i åratal och de har gradvis försämrats. Det är viktigt att:

lösa orsaken till den dåliga tillväxten och inte alltid behandla det återkommande problemet (svampar, bladfläckar, bladlöss, myror, etc);
jordförbättring med hjälp av Vertimulch och Biovin.
Vårbladsfläcksjuka rosor
Rosbladfläcksjuka

Vad är Vertimulch egentligen?
Vertimulch är en allt-i-ett vertikal jordförbättring, avsedd för befintliga häckar, växter eller träd. Det är en universellt användbar produkt tack vare en unik kombination av olika mykorrhiza. Dessa svampar gör skillnaden och koloniserar rötterna under de mest olika förhållanden, vilket ökar växternas absorptionsförmåga.

Komprimerad jord eller dåliga jordbearbetningsförhållanden skapar stressiga förhållanden för alla växter. Genom att lägga till de två bakterierna som finns i Vertimulch återställs inte bara rötternas absorptionsförmåga, utan även marken luftas. Detta skapar nya rötter. Det återställer väsentlig biologi som har störts av till exempel markpackning. De årliga tillväxtskillnaderna med och/eller utan Vertimulch är stora. Detta beror på det större absorptionsintervallet och tillgången till kapillärvattnet (träd “dricker” kapillärvattnet genom pålroten och överlever på så sätt värmen). Ju mörkare jorden är, desto mer kapillärvatten finns det för växterna.

Hur använder du Vertimulch?
Gör 3 hål runt ett träd, en buske eller en planta (använd en skruv eller pålborr):

Ta bort löv eller kompostmaterial från området där du ska borra;
Borra till ett djup av 25-30 cm;
Lägg jorden bredvid det borrade hålet;
Blanda 75 gr Vertimulch med Biovin i jorden du har placerat bredvid hålet;
Fyll hålen med den blandade jorden och packa den väl.
Gör hål i marken för att använda Vertimulch
Gör hål i marken för att använda Vertimulch

Ge mindre eller dåligt växande träd ett lyft på ett enkelt sätt som kommer att gynna dem under lång tid. Gjorde du det här? Använd sedan OPF-granulat och/eller Health Start-tabletter för optimalt resultat.