Olika typer av hortensior

De välkända rosa, blå eller vita lökarna, plymorna och kransarna syns i trädgårdarna, men hortensian är en mycket eftertraktad trädgårds- och krukväxt, främst på grund av sin enorma blomrikedom. Dessutom är hortensia en lätt växt som ger vackra färger i trädgården.

Hortensia för jordbrukare
Den kanske mest välkända hortensian är bondhortensian Hydrangea macrophylla, och det är troligt att den också finns i din trädgård. Bondehortensian är en enkel buske som blommar på sensommaren i pastellfärger eller mycket teatrala färger, från vitt, rött, rosa, djup rosa och blått till lila. Blommorna är oftast sfäriska.

Influensfärg
Vill du förvandla din rosa bondehortensia till blå? I gamla tider tog man fram alun. Vi vet att alun är ett idealiskt medel för att stoppa blödningar efter att ha rakat sig med en kniv. På den gamla rakningstiden använde man också en alunlösning för att påverka jordens syrahalt så att rosa blommor blev blåa. Numera kan du också göra en rosa hortensia blå med hjälp av specialgödsel. Det finns naturligtvis ingen 100-procentig garanti, det är fortfarande ett experiment med naturen.

En annan mycket populär hortensia är Annabelle Hydrangea arborescens. Dess gräddiga, löklika blommor blommar från juli till september. Eftersom de stora bladen är ganska tunna gillar den här typen inte starkt solljus. Du kan hålla den buskiga Annabelle i gott skick genom att beskära kraftigt i slutet av mars, till cirka 20 centimeter. Då blir de vackra stora blommorna lite mindre kolossala så att grenarna, även efter en regnskur, klarar av denna överdådighet och inte genast lägger sig ner.

Hortensia
Pannhortensian Hydrangea paniculata skiljer sig från andra hortensiaarter genom sina långa pannor och sin vertikala tillväxt. Den tål frost och torka bättre än andra arter. Pannikeshortensian blommar på sensommaren, då blommorna skiftar från vita till mycket ljusrosa. Denna typ trivs mycket bra i full sol, förutsatt att jorden inte är för torr. Om du vill hålla växten kompakt är det bäst att beskära den i mars och april. Beskärning är för övrigt inte ett måste; busken kommer att producera fler blommor men de enskilda blommorna kommer att förbli något mindre.