Rosendoft i trädgården

Doft av rosor
Ingen annan blomma har fått så mycket beröm i symbolik, måleri, musik och litteratur. För de flesta rossorter är det en sak som är mycket utmärkande: blommorna doftar. Vissa är nästan berusande! Det är främst därför som rosor har odlats i minst 5 000 år.

De flesta rosälskare vill att deras rosor ska dofta. Det här är viktigare än färg och blomform. Och det finns ett stort urval av underbart doftande rosor: för alla typer av användningsområden, från marktäckare till klätterväxter, på stjälkar och som buskar, med rikliga blomklasar eller med lysande och ädla storblommiga blommor.

Doften finns i kronbladen
Den berömda rosenoljan utvinns ur kronbladen av Damaskusrosen Rosa damascena i länder som Turkiet, Bulgarien och Marocko. En droppe rosenolja kräver mer än hundra rosenblad.
Det finns också rosor där de gröna bladen också doftar. När det gäller igelkott, som är hemmahörande i Belgien och Nederländerna, är det inte bara de enskilda blommorna som luktar gott, utan även bladen som luktar som äpplen om man gnuggar dem en stund.

Buskroser: ‘Graham Thomas’ guldgul, ‘Papa Meilland’ karmosinröd, ‘Apricot Queen Elizabeth’ med klasar, aprikosrosa, ‘Boule de Neige’ vit, ‘Blue Moon’ med en färg som ligger närmast blått av alla rosor, ‘Peace’ aprikos-creme-rosa, ‘Mullard Jubilee’ varm mörkrosa, ‘Just Joey’ koppargul.